menu

kokox

stickymenu

KAWECO ICE SPORT DOLMAKALEM


KAWECO Dolmakalem markasını daha önceki bir yazımda söz konusu etmiştim. Almanya'nın en eski kalem firmalarından bir tanesi. Zaman içinde bir çok evrim geçirip 1883 ten bugünlere kadar gelmiş. Almanyanın Soennecken firmasından sonra en eski markası. Heidelberg kentinde kapılarını açmış. 1900 lerin başlarında fabrikanın uç ve dolmakalem üretmedeki sıkıntılarından ötürü Amerikanın New york kentinde faaliyet gösteren A. Morton & Co. firmasından uç ve dolmakalem ithal etmeye başlamıştır. 1899 1914 tarihleri arasında ithal ettikleri kalemleri kendi adlarıyla piyasaya vermişler. 1914 ten sonra adı geçen Amerikan firmasını satın alarak Kaweco nun içine katmışlar. Aslına bakılırsa Kaweco Alman gibi gözüksede dolmakalem meselesinde esas bilgi birikimini Amerikan teknolojisi oluşturuyor. 1914 Mart ayından sonra Amerikan Morton firmasının tüm mühendisleri ve makinaları Amerikadan Almanya'nın Heidelberg kentine getirilmiş. 1915 yılında ve daha sonra bir kısım mühendis Amerikaya geri dönmüşler. KAWECO nun ilginç bir tarihi var. Belki ilerde parça parça yazarım ama yukarıda da belirttiğim gibi KAWECO nun uçlarında Amerikan mühendisliğinin bilgi birikimi yatıyor geriye dön....
Yukarıda gördüğünüz Ice Sport dolmakalemi de Kaweco nun küçük kalem geleneğine uygun üretilmiş. Zira Kaweco da ilk yıllardan bu yana ufak kalem üretmek gibi bir anlayış olmuş. 1960 yıllardan sonrada bu anlayış dolmakalemler için dahada oturmuş. Zaten tarih içinde imal edilmiş bir iki Kaweco yu gördükten sonra tanımadığınız bir Kaweco yu markasını bilmeden de baksanız hemen Kaweco olduğunu anlarsınız.
Kaweco Ice Sport Dolmakalem serisi şeffaf olarak tasarlanmış hexagonal kapaklı ve ince yuvarlak gövdeli bir kalem. Daha çok gençler düşünülerek tasarlanmış. O kadar ufak ki avucunuzun içine sığabiliyor. Ufaklığıyla hanımlara uygun bir dolmakalem diyeceğim ama onların kullanımı için bile ufak. Zira toplam kapaksız yazma gövde uzunluğu sadece 9.80 cm ve kalınlığı 1.1 cm. Bu ölçülerle yazılması ancak, günümüz çocuklarının kemik yapısı göz önüne alındığında ortaokul 1. sınıf çocuklarına kadar bir yaş aralığı için mümkün.

Kaweco nun tasarımındaki anlayış farkı tam bu noktada meydana gelen problemi kapatmak için kapağını devreye sokmuş. KAWECO Ice Sport kapağı arkaya takılınca boyu 13.5cm.e ulaşınca kullanılabilen bir dolmakalem. Bu bir zorunluluk. Kapak arkaya yerleştirilmeyince Kaweco maalesef kullanılamıyor. Ana gövdesiyle ancak ilkokul çocuklarının ellerine sığabilir o kadar. Kaweco da hem farklılaşmak hem de ufak bir kalem üretmek için kapakla bütünleşen bir gövde tasarımı yapmış. Kapak arkada boyu ile de dolmakalem dünyasında çok ufak kabul edilen bir dolmakalem. Eğer dolmakaleminizin kapağını arkasına yerleştirmeyi sevmiyorsanız kesinlikle Kaweco kalem size göre değil. Dolmakalem severler genelde dolmakalemin ağırlık merkezini ters yöne kaçırdığı ve hanımefendiler de kapakla dolmakalem büyüyerek ellerine sığmadığı için kapak arkada kullanımı hem tercih etmiyorlar hem de alışkanlık haline getirmemişler.

Kaweco Ice Sport u kullanmak için kısacası mutlaka kapağını arkasına takmanız gerekiyor. Bu şeffaf kozmetik yapıdaki dolmakalem kapak renkleri değiştirilerek birbirlerinden farkılılaşmış. Tümüyle şeffaf, kırmızı, yeşil, portakal gibi renkleri var. Ben yukarıda resmi görülen kırmızıdan farklı zamanlarda getirdim ama şu anda kullanmıyorum. Arkadaşlarımın okula giden çocuklarına yazmayı sevmeleri için hediye ettim. Bu hediye edişin altında ise Kaweco Ice Sport un bir kaç problemi yatıyor. Kaweco bir çok dolmakalem sever tarafından hem beğenilen hem de takdir edilen bir marka ama bu takdiri bana göre sadece pahalı dolmakalemleri hak ediyor. Kaweco sanatını pahalı dolmakalemlerde konuşturmuş anlaşılan. Zannediyorum Çin de üretimin çok ucuz olması yüzünden rekabet ve satış arttırma çabalarıyla Kaweco böyle bir kalem üretmiş. Ice Sport kalemin esas gövdesi son derece ince akrilikten yapılmış. Bu kırılma ihtimalini son derece arttırıyor. Ebatlarının çok ufak olmasının kaybolma riskini de getiriyor olması ile birleşince Kaweco nun ebat sıkıntısı başka bir boyut kazanıyor. Bu boyutun üstüne bir de kapak klipsinin olmamasını ekleyelim. Kaweco nun hiç bir kaleminde kapak klipsi yok. Dolmakaleminizi aldıktan sonra beğeninize göre ayrıca dolmakalem fiyatının üçte biri kadar para ödeyerek bir de klips satın alıyorsunuz. Amerikada bu klipsin fiyatı 4-5 US$ civarında. Kırılma riski, klipsi olmama derdiyle birleşince beyefendi dolmakalem severler doğal olarak birer klips satın alıyorlar. Klips ile birlikte Ice Sport un satış fiyatı ABD de ortalama 20 US$. Gövde ile ilgili değerlendirmemi "KAWECO Ice Sport kişiliğini kapağını gövdesine takmadan bulmuyor" cümlesiyle noktalamam daha doğru olacak.
Kaweco nun Sport serisi dolmakalemlerinin tamamı avrupa standartı mürekkeb kartuşları ile çalışıyor. Gövde kısmının ufaklığından ötürü kartuş kullanımı kullanıcısı açısından zorunluluk. Bizim kırtasiye piyasamızda üç renkten başka kartuş bulmak maalesef mümkün değil. Kartuş renk seçeneklerini ise Pelikan markasından temin etmek mümkün. Kaweco nispeten ince mürekkebleri seviyor ve orta ıslaklıkta bir dolmakalem. Yapısı ufak olduğu için ince mürekkeb kanalları var. Ucuna mürekkeb besleyişi ise mükemmel. Amerika pazarında Fine=İnce ve Medium=Orta kalınlıkta uç seçenekleri bulunuyor.
Kaweco Ice Sport un üstünde çelik bir uç var. Parlatılması ve yuvarlaklığı son derece iyi. Fakat yurt dışındaki bazı arkadaşların ve benimde iki defa rastladığım gibi uçları scratchy yani tırtıklı veya hatalı çıkıyor. Bu da Kaweco nun ICE Sport dolmakalemleri üretim hattında iyi bir kalite kontrolün olmadığını gösteriyor. Yukarıda değindiğim gibi uçlarının bozuk çıkması yüzünden iki adet Kaweco Ice Sport dolmakalemimi arkadaşlarımın çocuklarına hediye ettim. Bu da beni Ice Sport serisinde ciddi bir hayal kırıklığına uğrattı. Bu yüzden Kaweco nun çelik uçlu serilerinden uzak durun derim. Zira bir çok temsilci uç hatalarını kabul etmiyor ve kullanıcı kendi derdiyle başbaşa kalıyor.
Genel olarak görsel tasarımı son derece iyi ve farklı bir dolmakalem Kaweco Ice Sport. Fakat ufak ve kapakla kullanılıyor olması bazı kullanıcılar için tercih sebebi olsa da ciddi anlamda eleştiriye uğruyor. Yazım kalitesiyle ilgili maalesef her iki dolmakaleminde hatalı oluşundan ötürü bir test yapamadım. Bu yüzden bir şey yazmam mümkün değil. Benim Kaweco Ice Sport için eleştirilerim aşağıdaki gibi.

  • Akrilik gövdesi ince ve kırılma ihtimali var.
  • Kırılma riskini, kapak klipsi olmayışından ötürü cepte taşınma mecburiyeti daha da arttırıyor.
  • Standart olarak bir kapak klipsi olmayışı cepten düşme ve kaybolma ihtimalini ortaya çıkarıyor.
  • Toplam 9.6 gr.lık son derece hafif yapısı tüm bu yukarıdaki negatif yanlar ile birleşince tamamen can sıkıcı hale getiriyor KAWECO Ice Sport u. Bu hafiflik ile Kawecoların hissedilmeyişinden ötürü, ben KAWECO larımı Alüminyum tipi hariç evden dışarıya çıkartmıyorum. Zira kaybetmek an meselesi.
  • Son derece ufak 10.5cm.lik boyu ise yukardaki ihtimalleri daha da mümkün kılıyor.
  • Gövde kısmının çok kısa oluşundan ötürü kısa tip kartuşları kullanabiliyor. Bu da 0.3ml.lik bir mürekkeb kapasitesi anlamına geliyorki hızlı ve sık yazanlar için pırt zırt kartuş değiştirmek anlamına geliyor. Bir de bunun üzerine gövdenin arka tarafında bir yerde yedek kartuş alacak bir kısmı yok.
  • Kaweco Ice Sport alacaklar için mürekkeb problemine benim bir çözümüm var. Kısmet olursa onu da başka bir yazıda anlatırım.
Kaweco Ice Sport ile ilgili yazının noktasını koymadan önce toparlama yaparsam;
Görseli son derece iyi fakat sürekli kullanımı çok zor bir dolmakalem, sürdürebilmeniz için fazla miktarda aksesuarını para ödeyerek satın almanız gerekiyor. Çelik uçlarından ise uzak durun diyerek ayrılıyorum.





blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy