menu

kokox

stickymenu

MÜREKKEPLERDE SON KULLANMA TARİHİ / EXPIRY DATE FOR FOUNTAIN PEN INKS


Son zamanlarda sizlerinde fark ettiğiniz üzere dolmakalem camiasında mürekkebler ile ilgili yeni ve renkli bir akım dolu dizgin yol almaya devam ediyor. Devam ediyor etmesine de, "bakın ! ne kadar çok mürekkebim var, ne hoşlar değil mi?" den öteye de geçemiyorlar. Zira okuyucuyu bilgilendirmekten ziyade bir tür gösteriye dönüşmüş durumdalar. Bu tarz incelemelerin tüketiciyi satın alma yönünde tahrik ettikleri için de üretici firmalar bu yeni dalgayı rengarenk ürünleri piyasaya sunarak alevlendirip izliyorlar.
Üreticilerin açıklaması gereken bazı konular üzerinde konuşmak ise ne yazık ki bize düşüyor. Bu konulardan bir tanesi de üretim markalama konusu.
Mürekkeb şişelerinde üretim tarihine rastlamış olsanızda son kullanma tarihine rastlamamışsınızdır. Üretim tarihi ise sadece üretici firma için önemlidir. Parti, stok ve üretim tarihi hakkında imalatçıya bilgi vermek ve ürünü izlemek için koyulmuşlardır. Bizlere bir şey ifade etmemektedir. Sadece boya türünde bozulma ihtimali olanlar ve Avrupa menşeeili olanların yasa gereği raf ömrü gibi ibarelere rastlanılmaktır. Ki mi, Avrupa kaynaklı mürekkeplerde ise böyle bir tarih yoktur.

Dolmakalem mürekkeblerinde son kullanma tarihi yoktur.

Zira dolmakalem mürekkebleri, mantar, tortu ve bir miktarda yosun üretmemeleri için özel formüller kullanılarak üretilirler. Bu yüzden de uygun saklama koşullarında pek de kolay kolay bozulmazlar. Nadiren de olsa kötü saklama koşullarından ötürü bozulanlar vardır.
Dolmakalem meraklıları arasında 50-60 yıllık mürekkebleri açık arttırmalarda satın alıp kullananlar vardır. Zaman içersinde dolmakalem mürekkebi sadece içindeki suyu ve alkolü kaybeder, daha kıvamlı hale gelir ve rengi değişebilir. Bir miktarda kristal meydana getirir şişesinin dibinde.
Eski haline getirmek içinde belirli bir formül kullanılır. Bu formüle veri teşkil etmesi bakımından sizlere uygulamanız için
bir tavsiyem olacak. Bu tavsiye özellikle ülkemiz gibi sıcak coğrafyalarda barınan dolmakalem mürekkebleri için önemlidir.
Satın aldığınız mürekkeb şişesinin etiket yüzeyinin arkasındaki yüzeye mürekkeb seviyesi yüksekliğinde beyaz, ince bir etiket yapıştırın. Her mürekkeb alışınızdan sonra mürekkebin süzülmesini bekleyiniz. Daha sonra etiket üzerinde son seviyeyi işaretleyiniz.
Bu pratik yöntemi kullanarak mürekkebinizin uzun bekleme sürelerinde ne kadar kayba uğradığını göreceksiniz.
Sonra da gelsin sihirli formül ve mürekkebinizi eski haline kavuştursun..

Tüm okuyuculara güzel, sıhhatli ve mutlu bir Şeker Bayramı dileklerimle.

Sihirli Formül için Şirin ormanındaki mor tavşana bir havuç verip anahtar kelimeyi alıyorsunuz ve bunu şirin babaya söylüyorsunuz. O da size formülü söylüyor... mu?, bilmiyorum. Bana yazın.




blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy