menu

kokox

stickymenu

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN DOLMAKALEM / FOUNTAIN PEN FOR BEGINNERS



Dolmakaleme yavaşça merak salıp heveslenenler, çocuklarının güzel yazı derslerinde nasıl bir kalem kullanması gerektiğini düşünen ebeveynler, hasılı dolmakalemle ilk defa tanışacak olanlar,
Zannettiğiniz gibi dolmakalem öyle zor bir yazım aracı değildir. Biraz sevgi ve ilgiyle size inanılmaz güzellikte anlar yaşatabilir. Yeterki siz onu satın alırken doğru bir karar verin.
İlk kez dolmakalem kullanacakların öncelikle aşağıdaki kriterleri göz önüne almaları gerekmektedir.

  • Sağ veya sol el ile kullanım
  • Sağlamlık
  • Canlı renk seçenekleri
  • Düşük fiyat
  • Kartuş ile kullanım
  • Kartuş kapasitesi
  • Tutuş ergonomisi
  • Hafiflik
  • Yedeklerinin her yerde kolayca temini ve ucuzluğu
  • Çocuk sağlığına aykırı malzeme içermemesi
  • Kırılmaya karşı esneyebilme özelliği
  • Kazalara karşı uygun ergonomi
Bizim gibi bazı şeylerin kolayca bulunamadığı ülkelerde ilk kez dolmakalemle tanışacaksanız, karar vermeden önce aşağıdaki satırları okuyun yeter.

  • Sağ-sol el ile kullanım: Gerçekten çok önemli bir detaydır. Dolmakaleme yeni başlayacakları dolmakalemden ya nefret ettirir ya da uygun seçimi halinde sevdirir. Eğer sol el ile yazıyorsanız seçeceğiniz dolmakalemin solaklar için olan tipini almalısınız. Zira solakların kalem tutuş şekilleri ve açıları sağlaklara göre çok farklı olduğu için bu tip dolmakalemlerin uçları da solaklara uygun olarak üretilir. Eğer solaksanız, seçeceğiniz dolmakalemin solaklar için olanının var olup olmadığını mutlaka sorunuz
  • Sağlamlık, kırılmaya karşı esneme: Dolmakalemin düşme ve çarpmalara karşı mukavim bir yapısı olması gerekmektedir. Fakat çocuk sağlığı açısından metal parçada içermemesi gerekmektedir, yaralanmalara yol açmamak için. Yere düştüğünde fazla zarar görmemesi için yuvarlak formlu olması gerekmektedir ki, rahatça zıplayabilsin. Zira köşeli nesneler hem çok zarar görür hem de daha kırılgandırlar. Esneme kabiliyeti bir çok insanı hem fiziki hem de maddi zarar görmekten kurtarır. Bu teknik gerçekten ötürü dolmakalemin imal edildiği malzeme sert plastikten değil, esnemeye elverişli ve kırılsa da, kırılan parçaların sivri uçlar meydana getirmediği silikonize plastikten olmalıdır.
  • Canlı renkler: Gençler ve çocukların hem dolmakalemi sevmeleri hem de kaybettiklerinde rahatça bulabilmeleri için dolmakalemin canlı ve fark edilebilir renk seçenekleri olmalıdır.
  • Düşük fiyat: Benim kriterlerime göre tüm yukarıda verdiğim özellikleri sağlayacak bir dolmakalem ülkemiz şartları için 20-30 TL. arasında olmalıdır.
  • Kartuş ile kullanım: Kartuş ile kullanım, özellikle gençlerin nefret edebileceği mürekkeb doldurma dertlerine, çocuklarında mürekkeb doldurmayı becerememe ve ya mürekkeb şişesini devirme sıkıntılarına karşı en güvenli çözümdür. Bunun için dolmakalem kartuş ile de kullanılabilir olmalıdır.
  • Kartuş kapasitesi: Yukarıda sayılan çocuklar ve gençler için olan negatif tarafların yanında bir de bu dolmakalemsever olacak grubun sıkıntıya gelememesi gerçeğidir. Bu gerçekten hareketle seçilecek dolmakalem extra büyük boy kartuşları da kullanıyor olmalıdır ki, onlara uzun zaman aralıklarında mürekkeb sağlasın, dolmakalemleri yazsın.
  • Tutuş ergonomisi, hafiflik: Bu iki özellik uzun süreli yazımlarda ciddi önemli olmaktadır. Özellikle de okuyan genç ve çocuk dolmakalemseverlerin ders esnasında rahatça yazabilmeleri için dolmakalemin tutma alanının parmak ergonomisine uygun yapıda, kaymaması ve parmakları acıtmaması için kauçuk ile kaplı(çocuk sağlığına zarar vermeyen) olmalıdır. Her türlü kalem uzun yazım sürelerinde gittikçe ağırlaşma hissi verir. Bu nedenle dolmakalem özelliklede talebe kesimi için oldukça hafif olmalıdır.
  • Yedeklerinin her yerde kolayca temini ve ucuzluğu: Yedek kartuşlarının her yerde kolayca bulunabilmesi ve ülkemiz şartlarında uluslararası kartuş standartını kullanıyor olması gerekmektedir. Bir çok dolmakalem, kendi markasının özel kartuşlarını kullanmaktadır ki, bunun da temini zor ve pahalıdır. Yani dolmakalem kendi markasına ait olmayan uluslararası kartuş sisteminde çalışmalıdır. Ülkemizde uluslararsı kartuş hemen hemen her yerde çok ucuza ve kolayca bulunabilmektedir.
  • Çocuk sağlığına aykırı malzeme içermemesi: Çocukların ağızlarına çeşitli objeleri sokarak ısırma eğilimleri, özellikle de kalemleri ısırma alışkanlıkları bilinmektedir. Bu sebepten seçeceğiniz dolmakalemin imal edildiği malzemenin çocuklarımızın sağlığı ve zehirlenmemeleri için uluslararası çocuk sağlığı standartına uyuyor olması gerekmektedir.
  • Kazalara karşı uygun ergonomi: Bu özellik yukarıdaki çocuk sağlığı ve çocukları kazadan koruma kuralları ile ilgilidir. Çocuklarda sıkça görülen yutma kazalarına karşı dolmakalem formunun nefes borusunu yırtmaması, boğazdan rahatça çıkartılabilmesi, yutma anında yaşamı destekleyecek kadar hava geçişine izin verecek yuvarlak formda olması ve özellikle kapak klipsinin metal olmaması gerekmektedir.
Yukarıdaki parametreler göz önüne alınıp kullan-at tipi dolmakalemler de değerlendirme dışı bırakılırsa ki değerlendirme kalıcı bir dolmakalem üstünedir, marka olarak iki dolmakalem öne çıkıyor.
  1. LAMY: Bu markada araştırmamızı karşılayacak kabaca iki model dolmakalem vardır. Birincisi Lamy abc çocuk dolmakalemi, ikincisi Lamy Safari. Birinci model Lamy abc çocuk dolmakalemi ithalatçısı tarafından çok az sayıda getirilmektedir. Bulunsa bile fiyatı 45-50 TL arasında olduğu için pahalıdır. Lamy abc dolmakalem aynı zamanda T10 tipi kartuşla çalışmaktadır ki, hem maliyet pahalıdır hem de firmaya özel kartuş olduğu için her yerde bulunamamaktadır. Saydığım fiyat, kartuş parametrelerinden ötürü Lamy abc hem yetişkin hem de talebe yeni kullanıcılar için değerlendirmemiz dışında kalmaktadır.Lamy Safari, genç ve çocuk yeni başlayanlar için uygun olmasa da yetişkinler için uygun gözükse de, ülkemizin sadece İstanbuldan ibaret olmadığı gerçeğinden hareketle özel kartuş kullanması ve fiyatının 60-70TL. aralığında gezmesi sebeplerinden değerlendirme dışında kalmıştır. Ayrıca Lamy Safarinin kartuş fiyatları son derece yüksektir. Lamy 5 kartuşlu paketi 7-10 TL aralığındadır. Dönüştürücü ile kullanılması halinde ki fiyatı 10-12TL dir. Bu fiyatı dolmakalem fiyatının üzerine eklediğimizde mürekkeb maliyeti hariç Lamy Safari fiyatı 80-82TL aralığına çıkmaktadır. Bu fiyat ülke gerçekleri ışığında yeni dolmakalem deneyecek insanlar için çok yüksektir ve tercih sebebi olmayacaktır.
  2. PELİKAN: Bu markada bizim kriterlerimizi karşılayacak 3 seri dolmakalem mevcuttur.
    (a) Yukarıda resmi görülen Pelikan Junior. İsminden de anlaşılacağı gibi çocuklara yönelik, canlı renk seçeneklerine sahip, makul fiyatta, solaklar içinde seçeneği olan sağlam bir dolmakalem. Sadece çocuklar ve onların eğilimleri düşünülerek tasarlanmış sağlam bir dolmakalem. Esas aldığımız bütün kriterlere ise uyuyor
    (b) Üstte remi görülen Pelikan Future(P55): Bu dolmakalemin incelemesini daha önce yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz. Kriterlere son derece oygun ama artık üretilmiyor. Ve ülkemizde tek tük kenarda köşede kalmış olabilir. Bu yüzden sizi arattırmakla uğraştırmayacağım. Bunun yerine aşağıda,
    (c) Üstte remi görülen Pelikan Future Silver: Önerilerimin arasında olacaktır. Bu dolmakalemde çok sağlam ve uzun süreli kullanıma uygun ve kriterlerimizi karşılıyor. Türkiyede rahatça bulunuyor. Ve fiyatlarıda bir dolmakaleme göre çok ehven. 35TL civarinda olan bir dolmakalem. İçinde bir uzun kartuşla geliyorki, kartuşlarını tüm kırtasiyecilerde rahatlıkla bulabilirsiniz

    (d) Pelikan Young Pelikano ya da Pelikan P480: Üstte görülen Pelikan Genç Pelikano ya da Pelikan P480 olarak bilinen dolmakalem. Pelikanın P ile başlayan dolmakalemleri ya da Pelikano serileri yukarıda bahsettiğim tüm özellikleri taşıyor. Ve benim kriterlerime de uyuyor. Pelikanın tüm gençlik serilerinde sağlak veya solaklar için uç seçenekleri standart olarak mevcut. Satın alacağınız Pelikan genç serilerinin üzerinde sağlak ya da solaklar için olduğu işaretlenmiş. Türkiyeye yeni getirilen bu seri Pelikan dolmakalemleri kırtasiyecilerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Fiyatları ise 30-32TL gibi. Hem çok sağlam, düşmeye ve eziyete dayanıklı hem de çocuk sağlığı kriterlerine uygun. İçinde bir adette uzun kartuşu var. Zaten tüm Pelikan dolmakalemleri aynı tip kartuşu kullanıyorlar.

    Okula başlayan çocuklar, gençler, üniversiteliler, dolmakalemle yeni tanışmak isteyen yetişkinlere benim önerim Pelikanın gençlik serilerinden bir dolmakalem edinmeleri. Tabiiki seçenekler bunlarla sınırlı değil yeni dolmakaleme başlayacaklar için başka önerilerde sırasıyla gelecek.
    Pelikan ile ilgili daha fazla bilgi için yorum bırakabilirsiniz.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy