menu

kokox

stickymenu

PENTEL TRADIO FİBER UÇLU DOLMAKALEM / PENTEL TRADIO FIBRE TIP FOUNTAIN PEN

Pentel 1946'da Japonya'da kurulduğunda bu kadar büyüyebileceğini düşünmüşmüdür blemiyorum ama şu anda Taiwan, Japonya, Fransa, Brezilya, Amerika gibi ülkelerde üretim yapan fabrikalara sahip bence dünyanın en kaliteli kırtasiye üreticilerinden bir tanesi.
Pentel kuruluşundan bu yana belirli bir kaliteyi yakalamaya çalışmış ve başarmış da bir firma. Bunu nereden biliyorsun diye soracak olursanız, bana 1960'larda hediye edilmiş kalemiyle bugünkü aynı tip kaleminde kalite ve çizgi farkı yok diyerek cevaplayabilirim.

Pentel'in en önemli tasarım ayaklarından bir tanesi de Fransa'da. Özellikle yüksek çizgideki kalemlerinin tamamı Fransa'da tasarlanıyor. Pentel Fransa'nın yine Fransız markası Watermans ile ciddi bağları olduğu biliniyor.

Pentel Tradio, öncülü Tetras II ve onunda öncülü Tetras I Fransa'da tasarlanmış ve üretilmiş. Tetras I, Tetras II ve bugün üretimde olan Tradio'nun üstünde bulunan fiber ucun patentini Pentel 1960 ta almış. 1960'larda ciddi arayışlar ve devrimler geçiren dünya dolmakalem sektörünün o yıllardaki standart arayışları içinde Pentel dolmakalem ucunun çalışmasını taklit eden bir fiber uç keşfetmiş ve göreceli olarak kullanmaya başlamış.
Kılcal fiber liflerinin sıkıştırılarak oluşturulan dolmakalem ucu benzeri üçgen bir forma ortadaki mürekkeb kanalı yardımıyla mürekkeb ileten bu dolmakalem ucu yavaş yavaş geliştirilerek 1990'ların sonunda bugünkü halini almış. Bu fiber uçlu dolmakalem 1990'larda ülkemizde de satılmakta ve fiyatı bir haylice pahalıydı.

Pentel bu dolmakalemi aslında piyasaya çıktığı tarihte özellikle Japon halkının ya da uzak doğu halklarının ihtiyaçlarını göz önüne alarak hazırlamıştı. Zira uzak doğu dillerinin çoğu tek bir alfabe yerine bir kaç alfabenin oluşturduğu bir alfabenin ciddi anlamda resim sanatına bağlanabilecek hat vuruşlarına sahiptir. Bu yüzden yazılması gerçekten zordur. Kalemden ziyade fırça ile daha iyi yazılabilmektedir. Pentel bu yazım tarzını daha çok delta formlu bir dolmakalemin karşılayacağını düşünerek yola çıkmış Tradio'nun öncülü Tetras'ın tasarımında.

Pentel Tetras I

Pentel Tetras II


Tetras I'in piyasa geri dönüşleriyle Pentel Tetras II'yi geliştirdi 1990'ların sonunda. Ve şu anda Tradio dolmakalemlerin üstünde bulunan delta fiber uç son halini almış oldu. 2005 ile birlikte adı Pentel Stylo Fountain Pen adını alarak bugünkü haline kavuştu.(Stylo(fr.) Fountain Pen(İng.) dolmakalem anlamına gelmektedir.)

Her ne kadar dolmakalem olup olmadığı bizim gibi hobi dolmakalemcilerini oradan oraya savursa da şapkalı bir uca sahip oluşu, dolmakalem mürekkebi kullanması ve iki taraflı gizli bir damağa sahip oluşuyla bir dolmakalemdir. Tek farkı ucun sıkıştırılmış sert fiber liflerinden meydana gelmiş olmasıdır. Bana göre dolmakalem olması çok normaldir. Zira günümüzde bir kaç firma deneme anlamında seramik dolmakalem ucunu kullanmaya başlamıştır. Örnek sadece bununla sınırlı değildir. Pentel'in 1960 yılında fiber lifinden ucu keşfetmesinden 17 yıl sonra aynı uç tipini Parker firması, Parker 180 modelinde uygulamaya geçirmiş ve 1988'lere kadar da üretimde tutmuştur.

Parker 180
Parker 180'nin Tradio'dan hemen hemen tek farkı ucunun metal olmasından başka bir şey değildir. Parker 180 uç topunun yuvarlak oluşundan Tradio gibi dar açılarda hat genişliğini kalınlaştıramamaktadır. Bu uç tipi aslında 1966 Mayısında Sheaffer firmasının Textron firmasını bünyesine alışından sonra ortaya çıkardığı Sheaffer Stylist 404C modelinde de kullanılmıştır.



Pentel Tradio Stylo Fountain Pen

Pentel Tradio Stylo Dolmakalem yazıcının tüm yazma karakteristiklerine uyum gösteren bir kalemdir. Zira ucunun fiber liflerinden yapılmış olmasından sebeple esneyerek bir süre sonra sahibinin yazma baskısı, açısıve dönülüğüne uyum sağlayarak bir anlamda size göre kendini değiştirir. Bunun için yalnızca sabırlı olmak ve bir hieyi bilmek lazımdır.


Tradio'da delta uç formundan dolayı her zaman ucun aynı yazma yüzeyini kullanamazsınız. Bu sebepten de uç bir türlü istediğiniz gibi şekillenmez. Bunun için çıkmayan fosforlu bir boya ya da ojeyle sürekli kullanacağınız yüzeyin tam tersinde kalan yüzeyi resimde görüldüğü gibi işaretleyiniz. Bundan sonra genel yazma tavrınıza uygun olarak hep boyalı yüzeyi yukarıya getiriniz. Yaklaşık olarak 8-10 sayfa A4 bitirdikten sonra göreceksiniz ki Tradio'nun ucu hem istediğiniz şekli, hem yumuşaklığı ve hat genişliğini kazanmış olacaktır.

Bu uygulamaya aslında temel teşkil eden bu tarz delta form uçlu dolmakalemlerin dik açılarda hat genişliğini daralttığı, dar açılarda ise hat genişliğini kalınlaştırdığı bilgisidir. Daha iyi anlamak için aşağıdaki resme biraz göz atmak yeterli olacaktır.


Bu tür kullanımın bir yararı da sürekli kullanmadığınız işaretli yüzeyi istediğiniz anda çevirerek daha ince hat kalınlıkları elde edebilirsiniz.
Aşağıya Tradio'nun yazım kalınlıklarını ve değişkenliğini anlayabilmek için ufak bir yazım örneği koyuyorum. Buradaki kırmızıyla belirlenmiş alanlarda Tradio'nun kaligrafik özelliklerini açıkça görebilirsiniz. Tradio kalem giriş açısını değiştirmeksizin sağdan sola ya da tam tersi yönde yapılan hatlarda daha geniş davranmaktadır.


Ben Pentel Tradio Stylo Dolmakalemin çok iyi bir dolmakalem refakatçisi olduğuna inanıyorum. Bunun bana göre haklı sebeplerini yukarıda anlatmıştım. Bunlardan yukarıda bahsetmediğim bir tanesi de mürekkeb kapasitesi.


Pentel Tradio Stylo, kendisine ait kapalı bir mürekkeb sistemi kullanıyor. Mürekkeb haznesiyle birlikte ucu da değişiyor. Yani mürekkebinizi değiştirdiğinizde yeni bir damak ve uca da sahip oluyorsunuz. Tradio'nun mürekkeb kapasitesi ise çok yüksek.

Pentel Tradio Stylo, ülkemizde de bulunuyor, hem de değişik gövde renklerinde. Yalnız yurtdışına göre fiyatları bir haylice yüksek. Kırtasiyeler arası da fiyat farklılıkları gözlemlenmiyor değil. Ülkemizdeki bu fiyat politikası, çok iyi olan bu dolmakalemi ne yazıkki satın alınabilir olmaktan çıkartıp belirli bir kitlenin dolmakalemi olma yoluna sokuyor.








blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy