menu

kokox

stickymenu

DOLMAKALEM NASIL DOLDURULUR III / HOW TO FILL FOUNTAIN PEN III


Zan ediyorum ki, dolmakalem nasıl doldurulur yazı serisinin güncel dolmakalemler için bu son yazısı olacak. Zira daha önceki iki bölümde pistonlu dolmakalem dolumu ve dönüştürücülü dolmakalem dolumunu anlatmıştım.

Bu yazımızda ise sıkmalı tip(squeeze) dönüştürücüye sahip dolmakalemlerin nasıl doldurulacağını anlatmaya gayret edeceğim.

Uygulamada en basit dolmakalem doldurma sistemidir denilebilir. İngilizce adında da anlaşılacağı üzere sadece sıkıp bırakmanız yeterli olmaktadır.

Genelde sıkmalı tip dönüştürücü veya dolum sistemine sahip dolmakalemler aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kapak, arka gövde, ön gövde ve sıkmalı dönüştürücüden oluşmaktadır. İlk kullanımda dönüştürücü ön gövdeye takılı değilse, dönüştürücüyü hafifçe iterek ön gövdenin arkasına oturtunuz. Ve bir kaç kez iyi içme suyuyla yıkayınız.





Yıkanıp temizlenerek mürekkeb dolumuna hazır dolmakaleminizi aşağıdaki resimlere uygun olarak doldurunuz. Dolmakaleminizin ucunun tamamını hatta uç kökünü yarım santim geçecek kadar mürekkebe şişesi içine daldırınız ve dolum sistemini sıkınız. Sıkma esnasında mürekkebin içinden kabarcıklar çıkıp çıkmadığına dikkat ediniz.


Bu kabarcıklar dolum sisteminin sağlıklı çalıştığıyla ilgili önemli bir göstergedir. Eğer kabarcık çıkmıyor ise dolum sisteminde bir problem var demektir.
Kabarcıkların çıktığını gördükten sonra sıkma sistemini bırakınız. Ve bu durumda mutlaka 10sn. bekleyiniz. Bu bekleme süresi dolum sisteminin içindeki keseciğe mürekkebin dolması içindir. Zaten bu süre zarfında keseciğin yavaşça şiştiğini fark edeceksiniz.


Eğer bu bekleme süresine uymazsanız dolmakaleminizin mürekkeb haznesi dolmayacaktır. Genellikle sıkmalı tip dolmakalemlerden hoşlanılmaması bu bekleme süresine uyulmamasından kaynaklanmaktadır. Bu dolum sistemine soğuk bakan dolmakalem kullanıcıları, bunun sebebini dolmakalemin içine ne kadar mürekkeb dolduğunu görememeleriyle açıklamaktadırlar. Oysa bu bekleme kuralına uyulduğu takdirde ortalama bir sıkmalı tip dolum sistemi vidalı dönüştürücülere göre 2,5 kat daha fazla mürekkeb alabilmektedirler.



Dolum sisteminin içindeki keseciğin iyice şiştiğine emin olduğunuzda dolmakaleminizin ucunu mürekkeb şişesinden çıkartıp ucunu bir peçeteye siliniz ve arka gövdeyi ön gövdeye vidalayınız.
Böylece dolmakaleminiz yazmaya hazır olacaktır.







blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy