menu

kokox

stickymenu

DEFTERİNİZİN KAĞIT AĞIRLIĞINI BULUN / PAPER WEIGHT CALCULATION OF YOUR NOTEBOOK




Yukarıdaki defterin adı Aniki Carbon Havana. Aniki defterlerin bir süredir denemede olan yeni bir aile bireyi ama bu yazıda kendisinden bahsetmeyeceğim. Bu sefer kendisine konu mankeni muamelesi yapacağım.
Hemen hemen herkes "Defter aldım ama kağıdı ne ağırlıkta" veya "Defterin üstünde yazan kağıt ağırlığı doğru mu" sorusunu kendine sormuştur. Her ne kadar kağıt ağırlığının kağıdın kalitesini ve bazı özelliklerini göstermediği bilimsel olarak bilinse de ben size satın aldığınız bir defterin kağıt ağırlığını bulmayı anlatacağım. Zira epeyce bir müddettir dolmakalem-mürekkeb fırtınaları esiyor. Biraz konu farklılaşıp çeşitlensin biraz da beyin jimnastiği olsun istedim.

Gittiniz kırtasiye veya kitabevine, kaptınız sevdiğiniz defteri, bayıldınız kasada paracıkları. Eğer benim gibiyseniz hemen bir kahveci, pastahane köşesine çöküp başlarsınız defterinizi mıncıklamaya. Defter yazmakla ilgili olduğu halde hiç bir yerinde bazı firmalar istisna tutulmak kaydıyla ne hangi kalitede kaç gsm. kağıttan üretildiği ne de kapak malzeme özelliklerini bir yere yazmazlar. Yeni moda FSC lafı çıktı her yerde var. Bir bunu bir de EcoFriendly gibi doğa dostu laflar bulursunuz. Başkaca özellik adına hiç bir şey yoktur. Hal böyle olunca iş başa düştü demektir. Peki defter elimizde fakat kağıt ağırlığını bilmiyor isek ne yapacağız. Bunun için;
Cetvel
- Defter sayfalarının eni, boyunu ölçmek için
Hesap Makinesi
- Zaten her cep telefonunda var. Kağıt alanı ve çeşitli hesap için kullanılacak.
Terazi
- Tercihen hassas terazi. Yoksa bir bakkaldan da rica edilebilir tartım işlemi için. Hatta kahve ya da çay içmeye giderken bir yerde defteri tarttırırsanız iyi olur.
Eğer defteriniz sert kalın kapaklı ve arkasında bir de cep varsa %10, çok kalın kapaklı ise %20 gibi miktarı ağırlığından düşün. Yani defteriniz 296 gr. ve sert kapaklıysa %10 nu olan 29.6 gr. değerini defter ağırlığı olan 296 gr. dan düşün. Geriye defterinizin yapraklarını içeren net ağırlık kalacaktır. Bu da 296-29.6=266.4 gr. eder. Elde var birrr.

Kağıt ağırlıkları olan 50, 60, 70, 80, 90, 100 gsm. gibi değerler kağıdın bir metrekaresinin ağırlık değeridir. Yani bir kenarı 100cm diğeri kenarı 100cm. olan bir tabakanın ağırlığıdır ve yüzölçümü 10000 cm2. dir. Kağıt ağırlıkları defteri bir kağıt imalatçısı imal etmemişse yani özel bir kağıtla yapılmamışsa Avrupa Standartlarında 100 gsm.'e kadar 10'ar 10'ar, 100 gsm. den sonra 20'şer büyüyerek gider. Amerika ve Japonya kağıt standartları ayrıdır. Bir metre kağıdın cm2. cinsinden yüzölçümü hiç unutmamamız gereken sabit sayıdır(10000). Bu da ikiiii.

Bir defter yaprağının enini ve boyunu ölçünüz ve ikisini çarparak bir yaprağın cm2. cinsinden yüz ölçümünü bulunuz. Bu üççç.

Defterdeki yaprak sayısını bulunuz ve bulduğunuz sayıyla üst hesaplamadaki bir yaprağın alanıyla çarpınız. Bu da döörrt (Çok ayıp çok ayıp arkadan bir ses duydummm). Bunu yaparak defterimizin toplam yüzölçümünü bulmuş oluyoruz. Veriler hazır olduğuna göre şimdi sıra geldi formüle.

Örnek hesaplama defterimin yaprak ebatları 12x16.5 cm.= 198 cm2 x 128 yp.= 25344 cm2. Bu benim örnek defterin toplam kağıt alanı. Bundan sonra tamamiyle tek bilinmeyenli denklem durumuyla çözüyoruz. İfade etmek istersek 25344 cm2'si 266.4 gr. geliyorsa 10000 cm2.si ne kadar ağırlıktadır. Bunun için (10000 x 266.4)/ 25344 yazıyor ve hesaplıyoruz. Sonuç 105.11 gsm. dir. Yani Avrupa standardına göre defterimizin kağıt ağırlığı 100 gsm. dir.

Şimdi ev ödevi veriyorum;
Yarın yani Cumartesi 30.11.2013 tarihinde Posta Gazetesi alınıyor. Gazetenin eki açılıp bir güzel okunuyor. Okuyanlara sürpriz olabilirr..










blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy