menu

kokox

stickymenu

GÜZEL YAZI DERSLERİ V / BEAUTIFUL HAND WRITING V

Epeydir ihmal ettiğimiz güzel yazı derslerinin hemen hemen son fasıllarına geldik. Bu yazıda kalemi kontrol edebilmeyi sağlayan hareketler var. Kalem, biz harfleri yaparken bilek veya kol ile yönlendirilen bir yazım aracı değildir. Kalem, parmak uçlarında hareket ettirilmelidir. Aslında bir çoğumuz kalemi doğru tutmasını bilmiyoruz. Çünkü motor hareketleri öğrendiğimiz çocukluğumuzda bize yazımla ilgili doğru hareketler ne yazık ki öğretilmiyor. İleri yaşlarda, geri dönüp değiştirilmesi zor alışkanlıklarımızı düzeltmek için uğraşıyoruz. Zaten benim önerim de, el yazımızı bir miktar olsun tamir edip ahenkli yazabilmeyi öğrenmek.
Güzel yazı yazmak adına kopya etmek, taklit etmek mi? aklınıza geldi. Kovun gitsin. Eğer kişiliğinizle, siz olmakla ilgili bir sorununuz ya da kendinizi reddetmek gibi bir eğilimiz varsa, bunu yapın. Siz olmaktan çıkmak için en doğru yol budur. Düşünsenize; metodunu, tekniğini öğrenmediğiniz bir yazı türünü taklit edeceksiniz. Diyelim ki, başarılı oldunuz ve taklit ettiğiniz yazı tipini başarılı icra ediyorsunuz. Sizin gibi binlerce insan da bunu yapıyor. Herkesin yazısı birbiriyle aynı olduğunu düşünün.. Hasan, Hüseyin, Ayşe, Mehmet, tamamı birbirine karışmış. Dikkat ettiniz mi? Kopyalayanların yazıları da birbirine benziyor. Neredeyse tıpatıp aynı. "S" ler, "k" lar, "h" lar birbirinin kopyası. Kimlik, benlik denen şey yok olmuş. Sizi, biricik kılan şeylerden birisi de yazınızdır. Başka bir yazıyı taklit etmek, kendinize olan en büyük ihanetlerden birisidir, sizi biricik kılan en önemli şeyi yok etmek, bir anlamda kendinizi öldürmektir. Güzel yazı adına yayınlanan bir sürü görsel malzemeyi gördüğünüzde hicab duyuyor, hayıflanarak öyle yazmak istiyor olabilirsiniz. Aslında sizin bu yazıları gördüğünüzde, zannettiğiniz gündelik hayatta da böyle yazabileceğinizdir. Fakat maddi gerçek böyle değil. İmrendiğiniz güzel yazıları yazanlar, o yazıları daha önceden planlanmış bir kelimeyle ezberledikleri bir yazı tipi alfabesini kullanarak önceden belirledikleri bir geometrik planda yavaşça yazarlar ya da yazmışlardır. Hiç bir insan gündelik hayatın koşuşturmacasında, telaşlandığında, acele ettiğinde, korktuğunda, herhangi bir yerde sizin gözünüze soka soka gösterdikleri gibi yazamazlar. Bu durumda kendilerinin gerçek el yazılarını kullanırlar. Başka birisinin söyleyeceği rastgele bir cümleyi sizin o cümleyi yazacağınız zaman zarfında size resimlerini gösterdikleri şekilde yazamazlar. O yüzden kendinize hiç haksızlık etmeyin. Yazınız, sizin bir parçanızdır. Onu daha ahenkli ve okunaklı bir hale getirin, zaten güzel olacaktır. Sevdiğiniz insana bir buket çiçek aldınız. Kenarına da bir not iliştirmek istiyorsunuz. Yazım kötü deyip bir kaligrafi sanatçısına gidip yazdırıyorsunuz. Çiçekler ve not güzel bir etki yaratıyor. 3-5 gün sonra çiçekler soluyor, kuruyor. Geriye kalan not saklanıyor ama geriye kalan not siz değilsiniz, sizin bir parçanız değil.

Kaligrafi çalışmak istiyorsanız da, doğru yol taklit etmek değil. Öğrenmek istediğiniz yazı tiplerinin metodlarını elde edip onun üzerinden çalışmaktır. Dikkatinizi çektiyse, bugüne kadar sizlere, nedenini, niçinini izah etmediğim hiç bir şeyi tavsiye etmedim. Güzel yazı serisinde ise sürekli bir metod izah etmeye gayret ediyorum ki, yazınız size ait olsun, sizin kalsın.


Bu seferki çalışma, kalemi kontrol edebilmemizi sağlayan hareketler. 1 Numaralı hareket, kalem kontrolünün en temel hareketi. Bunu, tüm hareketleri olduğu gibi her zaman yapabilirsiniz. Bir tür jimnastik. Dikkat edeceğimiz şey, bu hareketleri parmaklarımızın ucuyla yapmaya gayret etmektir. Kolunuzu ve bileğinizi fazlaca hareket ettirmeden ama kasmadan yapabildiğiniz yere kadar bu hareketi yapın. Fırsat buldukça tekrar edin. Bu hareketleri yaparak parmak adele ve eklemlerini bir anlamda terbiye ediyor, işlerlik sağlayarak beyin parmak koordinasyonunu en iyi seviyeye çıkartmaya çalışıyoruz. Resimden anlaşılacağı gibi benim de pratik yapmaya ihtiyacım var. Tüm güzel yazı serisindeki hareketlerin iyi tarafı, yazacak bir şey olmasa da icra edilebilmeleri. Bu yolla, sizin olana zarar vermeden onları güzelleştirecek hareketleri yapıyoruz.
Tam bu noktada önemli bir şeyin altını çizmekte fayda var. Benim güzel yazı serisinde anlattığım çalışmaların büyük çoğunluğu, sağlak olan kişiler için geçerli. Solak okuyucular için bildiklerim sınırlı. Çünkü solaklar, bilimsel çalışmalar ışığında 12-13 farklı tarzda yazım sergiliyorlar. Benim onlara öneride bulunabilmem için benim de solak ve onlarla benzeri tarzda yazım tekniği kullanmam lazım. Bu yüzden solaklara bu yazı serisinin bu ve bunun gibi safhalarını önermiyorum.
Resimde görülen tüm hareketleri oklar yönünde yapabilirsiniz. Sadece 2a çalışmasında kötü yazdığım için açıklık getirilmesi gereken nokta; bu çalışmada le le le serisini yapıyoruz. 6 ve 7. hareketlerde bir miktar bileğinizi ve serbestçe kolunuzu yanal kaydırabilirsiniz. Bu hareketleri istediğiniz kadar yazınız güzel olsa bile vakit buldukça yapın. Zararı olmaz faydası olur. Seinin bir sonraki yazısı için tıklayın






blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy