menu

kokox

stickymenu

Caliarts Ego Transparent Piston Fountain Pen / Dolma kalem


Bu kez, Çin malı bir dolmakalemi hep birlikte inceleyeceğiz. Çin üretimi mallar hakkında uzun yıllara dayanan kalitesiz ve ucuz oldukları yönünde, onlara dudak bükülerek bakılmasına sebep olan tüm dünyaya yayılmış negatif bir intiba vardı. Dolma kalem ile ilgilenenler dünyası da bu yönde düşünürken 2017 başından itibaren Çin malı dolmakalemler sanki sessiz ve derinde devam eden uzun bir olgunlaşma döneminden sonra birer, ikişer dünya piyasasına arz-ı endam etmeye başladı. Piyasada ortaya çıkışlarının ardından çok kısa bir süre sonrada son kullanıcıdan gelen eleştiriler yönünde değişikliğe gidilir oldu. Bu sefer dolmakalem işinde Çinlilerin işi sıkı tuttukları anlaşılıyor. Bu dolmakalemlerin tamamı neredeyse piston dolum sistemli, dolmakalemseverler arasında çokca rağbet gören şeffaf gövdeye sahip dolmakalemler. Çinde imal edilen bu yeni tarz dolmakalemlerin Taiwan menşeili TWSBI dolma kalemlerle ciddi benzerlerlikleri var. Özellikle de piston dolum sistemlerindeki çanak bölümleri, piston sızdırmazlık elemanları ve piston kolları dikkat çekici benzerlikler taşıyor.
Bu dolmakalemlerden bir tanesi de Caliarts Ego Şeffaf Piston Dolum Sistemli Dolma Kalem.
Caliarts Ego resimdeki gibi teneke bir kutu içersinde tüm yedek parçaları, dolmakalemi sökmeye yarayan bir anahtar ve mat siyah renkli yedek damak ile EF kalınlıkta yedek bir uçla birlikte geliyor. Sadece kutusundaki içerik görüntüsüyle bile ilk anda göz doldurarak kullanıcısına ciddi bir güven veriyor.


Bu dolma kalemin bütün gövdesi şeffaf, muhtemelen akrilik malzemeden üretilmiş. Akrilik, malümunuz üzere diğer şeffaf dolmakalemlerde olduğu gibi düşerek kırılmaya, çatlamaya ve kolayca çizilmeye son derece müsait bir hammadde. Bu yüzden dikkatli kullanmak gerekiyor. Bu dezavantajlarına rağmen akrilik malzeme kullanılmasının en önemli sebebi içindeki malzemeyi tüm berraklığıyla su duruluğunda gösterebilmesi. 14,2 cm. kapak kapalı tam boy uzunluğa sahip Caliarts Ego dolmakalemin gövdesi 1,38 cm, kapağı 1,5 cm genişliğe sahip. Bu iki değer arasındaki fark, takribi dolmakalemin malzeme et kalınlığını veriyor ki bu da son derece iyi bir değer. Kapak tam boyu ise etekten taç bölgesinin tepesine kadar 6 cm. Uçtan piston düğmesi tepesine kadar olan gövde uzunluğu ise 13,25 cm. Kapak, arka gövdeye ne yazıkki takılamıyor ya da konik piston düğmesinden sebep iyi oturmuyor. Tutuş alanı yuvarlak ve son derece konforlu. Tutuş alanının ön tarafında şeffaf renkte bir set mevcut. Bu yüzük formlu çıkıntı parmakların tutuş alanından uca doğru fazlaca kaymasını engelliyor. Dolmakalem gövdesinin denge merkezi ise kapağın vidalandığı gövde üzerindeki tutuş alanının gerisindeki vida dişlerinin hemen arkasında. Bu itibarla tam dolu 26 gr. lık ağırlığıyla yazım seanslarında parmakları yormayan gayet dengeli bir dolma kalem. Gövdeye vidalanan Caliarts Ego dolmakalemin bir iç kapağı yok. Uç kurumasının önüne geçmek ki ucu çok uzun sürelerde kurumuyor ve sızdırmazlığı sağlamak için kapağın ana gövdeye vidalanan kısmının arkasına bir o-ring conta yerleştirilmiş. Bu o-ring aynı zamanda kapağın oynayarak gevşemesinin de önüne geçiyor. Kapağın üzerinde yer alan klips biraz kaba olmakla sağlam ve güçlü ama bu modelin çıkışından sonra kaba olduğunun farkına varılarak daha zarif, yeni bir klips modeli ile değiştirilmiş.


Piston dolum sistemi şeffaf piston çevirme düğmesinin altında gövdeye vidalanarak yerleştirilmiş. 3ml. nin üzerinde mürekkebi gövde içine alabilen dolum sistemi, kutu içeriğinde verilen metal anahtar yardımıyla gayet kolay sökülerek bakımı yapılabiliyor. Burada Caliarts Ego dolmakalem için düşünülenler TWSBI dolma kalemlerden esinlenilmiş demeden geçemeyeceğim. Piston çanağı, çift conta sayesinde piston mekanizmasının gerisine mürekkep kaçırmıyor. Kutu içeriğinde iki adette yedek piston contası bulunuyor. Bu kutu içinde verilen yedek contalarla Caliarts Ego Dolmakalem çok üzün süre hizmet edebilir gözüküyor. Piston sistemini hareket ettiren arka gövde tepesindeki düğme ise dolum sisteminin en üst seviyesinde sıkışarak pek çok pistonlu dolmakalem gibi kendisini kilitliyor.


Resimde görüldüğü gibi Caliarts Ego Dolmakalemin gövdesi gibi tutuş alanı ve damağı da tamamen şeffaf. Bu yapısıyla mürekkebin bütün hareketlerini, orjinal şeffaf damakta ilerleyişini gayet rahatlıkla görebiliyorsunuz. Şeffaf olan damak, Fine incelikte olan çelik ucunu gayet rahatlıkla dengeli bir ıslaklıkta besleyebiliyor. Her ne kadar orjinal uçla fotoğraflayamamış olsam da bunu kendimden gayet emin söyleyebiliyorum. Zira yaklaşık 6 aydır Caliarts Ego dolmakalemi Pelikan M200 Medium bir uçla kullanıyorum. Orjinal Fine olan süngülü ucunu, süngüsüz bir uçla değiştirmek zor olsa da damak sistemi, Pilot 78G, Plumix, Pluminix uçları hiç bir extra işleme gerek olmadan gayet rahatlıkla kabul ediyor. Bu noktada orjinal ucu için endişelenmenize gerek yok. Üstündeki Fine kalınlıktaki orjinal çelik ucu da, kutu içeriğinde gelen EF yedek çelik uç da son derece iyi ve kalınlık olarak ince yazmayı sevenlerin her türlü yazım konforuna cevap verecek cinsten.


Kimilerimizin beğenebileceği kapak klipsinin iriliği haricinde eleştirilebilecek bir tarafı olmayan Caliarts Ego fiyat-performans, mürekkep kapasitesi, piston mekanizması, vidalı kapağı, değiştirilebilir yedek damak ve ucu, piston yedek parçaları, söküp takma anahtarı, yazım kalitesiyle göz dolduran, fiyatıyla da sevebileceğiniz, Pelikan M200 ve TWSBI Diamond 580 tarzı ama mat ama şeffaf gövdeli dolmakelemlere çok rahat alternatif olabilecek iyi bir dolmakalem.



    Yazmak Keyiftir. Com

blog comments powered by Disqus

YARARLI LİNK TABLE

YARARLI ŞEYLER ATLASI

DOLMAKALEM TAKAS DEĞİŞİM

YAZMAK KEYİFTİR HARİTASI

MÜREKKEP TAKAS

SORUNLAR ÇÖZÜMLER SAYFASI

Thumb Last Posts

YAZMAK KEYİFTİRDE ÖNE ÇIKANLAR

Defter Murekkep Last Five

TümüDOLMAKALEM KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüMÜREKKEP KATEGORİSİ SON 5 YAZI

Son On Yazi

DUMMY
YAZMAK KEYİFTİRİN EN SON YAYINLANAN 10 YAZISI

Defter Kagit Kategori

TümüDEFTER KATEGORİSİ SON 5 YAZI TümüKAĞIT KATEGORİSİ SON 5 YAZI

PopPostText

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar For Mobi

EpostaTakip

EPostayla Takip Edin
 
web stats Proxy